Metoda zamrażania szokowego

Mrożenie to jeden z najskuteczniejszych i równocześnie najbezpieczniejszych sposobów z przedłużania trwałości towarów spożywczych. Co prawda mrożenie zmienia cechy zamrożonego produktu, ale umożliwia zachowanie jego trwałości przez wiele miesięcy, co jest niemożliwe, w sytuacji innych metod. W celu zwiększenia skuteczności tej metody wykorzystanie mają innowacyjne technologie, w których misją jest ograniczenie zużycia energii elektrycznej i równocześnie zwiększenie możliwość produkcyjnych w zakresie zamrażanie.

Komora szokowego mrożenia umożliwia prawie natychmiastowe zamrożenie dużej ilości mięsa, warzyw, owoców albo innych produktów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, ażeby mrożone produkty wyglądały nieomalże tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich późniejszej at rakcyjności. Szokowa metoda mrożenia pozwala osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową na starcie wymaga wyższych nakładów energii, niemniej jednak ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania albo transportu, a firma może w tym okresie produkować więcej mrożonek. Szokowa forma mrożenia perfekcyjnie testuje się w branży owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić stosunkowo bardzo szybko i w opakowaniach wyglądają one realnie bardzo dobrze. Mrożenie szokowe to metoda tańsza niż inne, gdyż ostatecznie używa mniej energii. Ta forma jest aktualnie stosowana bardzo często, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Dodatkowe informacje: komora szokowego schładzania.