Zioła to rośliny lecznicze i aromatyczne, które od wieków wykorzystywane są w kuchni oraz medycynie naturalnej. Najczęściej stosowanymi ziołami są bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, kolendra, natka pietruszki, mięta, szałwia czy melisa. Warto wiedzieć, że zioła nie tylko i wyłącznie poprawiają smak potraw, niemniej jednak również wpływają na nasze zdrowie. Mają one właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, co jest szczegól nie ważne w czasach, gdy dbanie o odporność jest na porządku dziennym. Jeśli chcemy mieć w każdej chwili świeże zioła w kuchni, warto zdecydować się na ich uprawę w doniczkach. Wystarczy zakupić odpowiednie ziemia i doniczki, a następnie posadzić w nich ulubione zioła. Istotne jest, by doniczki były bardzo dobrze nasłonecznione i regularnie podlewane, a gleba wilgotna, ale nie przemoczona. W ten sposób możemy cieszyć się aromatycznymi ziołami przez cały rok. Innym sposobem na używanie z świeżych ziół w kuchni jest uprawa ich w ogrodzie albo na balkonie. W tym przypadku warto wybrać odpowiednie miejsce, gdzie rośliny będą miały odpowiednio bardzo dużo słońca i wilgoci. Odpowiednio pielęgnowane zioła będą rosły szybciej i dłużej, dzięki czemu będziemy mieli ich pod dostatkiem przez cały sezon. Warto mieć świadomość tego, że zioła można także mrozić albo suszyć, aby posiadać je w zapasie na okresy, gdy ich uprawa nie jest możliwa. Wówczas można wykorzystać je do przygotowania domowych przypraw, które wzbogacą smak i aromat potraw. Podsumowując, zioła w kuchni to doskonały sposób na urozmaicenie smaków i zapachów potraw, a ich uprawa w doniczkach to proste i przyjemne zajęcie. Korzystając z nich regularnie, dbamy o własne zdrowie i dodajemy niepowtarzalnego charakteru naszym daniom.
Więcej informacji na stronie: rozmaryn w doniczce.